06 Mar 2018

Martin Moore rearrange a kitchen to include stunning views

The owners of this house moved to Jersey when they retired, buying an impressive chateaux-style property with exceptional views across the splendid bay. The kitchen however, situated at the back of the house, was shut off from that view. To remedy this, the layout was changed entirely, moving a staircase and replacing the rear wall with an orangery extension, opening the space up to the sea and sky.

Gallery

thumbnail image thumbnail image thumbnail image thumbnail image thumbnail image thumbnail image thumbnail image thumbnail image thumbnail image

Pam Baker at Martin Moore had designed the homeowners’ previous kitchen in England and came to Jersey to see the new space and take a brief. The clients asked her to create an inviting new kitchen with soft styling and a light, coastal feel. It also had to have a built-in bar area for weekend entertaining.

Inspired by its setting, the colours throughout this kitchen are determinedly soft and natural, from the American black walnut island to the aged limestone floor and antique mirror glass behind the cooking zone, which is defined by a generous mantel. The cabinetry too is painted in rich neutrals – with a splash of stunning sea blue on the full-height cupboards which conceal the fridge and freezer. There is a strong sense of this kitchen having always been there.

The same blue, a gentle reference to the seaside location, is picked up inside the twin glazed cupboards, highlighting carefully chosen pieces of china and glass displayed inside.

The cabinetry is perfectly suited to the house. Decorative detailing is minimised, letting the quality of the traditional cabinetmaking, the timber and the other materials in the kitchen shine through. Window treatments and upholstery have also been kept to a minimum to maintain focus on the coastal views.

Jersey’s warm climate means that the Aga is switched off for several months of the year. Back-up is provided by eye-level built-in ovens and a pair of two-zone induction hobs which flank the Aga to maintain symmetry. A Quooker boiling water tap and a warming oven were other must-haves, as were the two dishwashers; one serving the kitchen and one, located within the island, serving the separate bar area.

There are three different sink areas, one on the island and the other two within the long L-shaped run of cabinets, which houses many of the kitchen essentials in a carefully planned array of drawers and cupboards.

Work surfaces throughout are in Caesarstone, contrasting the marble-veined colourway on the island with the tonal hue on the perimeter cabinets. There are subtle contrasts in the cabinetry colours too. Situated halfway between the kitchen and the comfortable seating area, the bar area is a luxurious, flamboyant centrepiece. The tall cabinets for glassware and bottles have mirror-backing and special glass shelving imbued with LED lighting, making the whole area sparkle by night.

The L-shaped bar – which defines the area – has beautiful American walnut top and wall cladding, matching the kitchen island and giving a ‘gentlemen’s club’ feel. Specially fitted-out cupboards hold bar equipment and accessories.

Further information....

Rate this item
(0 votes)
Login to post comments

About Us

i-build is published by Mixed Media Information Ltd.

Address: Pear Platt, Woodfalls Farm, Gravelly Way, Laddingford, Kent, ME18 6DA
Telephone: 01622 873229
Fax: 01622 320020

Privacy policy

The i-build app

Built to provide information and inspiration, our app is synced with SBP Library, giving access to a wealth of sustainable products and trusted suppliers.