15 Jun 2021

Luxury, Minimal Living

28

Designed by award-winning London-based architectural and design studio ‘Architecture for London’, this refurbishment and two-storey extension in London’s affluent Brook Green has created a generous volume for living and entertaining. The lower ground floor previously suffered from low ceiling heights, insufficient natural light and convoluted access from the floor above.

Gallery

thumbnail image thumbnail image thumbnail image thumbnail image thumbnail image thumbnail image

A timber stair now descends through a newly-created, double-height space to form a dramatic entrance. The entire lower ground floor is finished in end-grain parquet blocks. Full-width timber-framed sliding doors lead to the garden, which is newly-landscaped in Portland Roach stone. A master suite has been created over the first floor, with a generous dressing room and en-suite bathroom. Full-height doors and cupboards celebrate the high ceilings at this level. Douglas fir joinery is used throughout the house to create a consistent colour palette, yet with subtly contrasting timber cut and grain varieties.

Here, we have a brief chat with Architecture for London’s Associate Director and Project Architect, Amrit Marway, about the renovation.

RK: What inspired the homeowners to take on this project?
AM: They were a growing family and actually had two children during the design and build process! The pair valued a modern layout for the future of flexible family life. This was their first renovation project. However, the family really enjoyed the process, so they worked with Architecture for London on a flat refurbishment following the house completion.

RK: How and why did they choose this property to renovate?
AM: One of the homeowners was born in the Victorian 1880 house and inherited it when their mother downsized. It really was perfect timing for them.

RK: How did you combine the original building’s style with the extension?
AM: The extension uses a modern palette of materials, yet by combining them with the historic parts of the home, the two sit perfectly together. To finalise the design brief, the family went through a ‘design session’ process with Ben Ridley, Director of Architecture for London. This really helped them get their ideas down on paper.

RK: Finally, talk us through the design and build process.
AM: It took six months to gain the required permission for the project. The homeowners worked with us from start to finish. They felt it was very important to keep the architect involved to ensure a high-quality finished building.

Further information....

Rate this item
(0 votes)
Login to post comments