05 May 2021

Let There Be Light

28

The homeowners of an old, outdated home in London’s popular Brixton sought to modernise the property. A new double-height extension has benefitted from modern glazing solutions, and the interior has been decorated with a light-toned, pastel palette for a fresh, colourful aesthetic.

Gallery

thumbnail image thumbnail image thumbnail image thumbnail image thumbnail image thumbnail image thumbnail image thumbnail image thumbnail image thumbnail image thumbnail image thumbnail image

Featured on George Clarke’s Channel 4 TV programme ‘Old House, New Home’, the project was managed by the show’s team, with the homeowners working alongside the crew. The resulting extension is home to a shaker-style kitchen with a marble-topped island that is brightly lit thanks to Sieger Aluminium Systems’ three-pane bi-folding door – which has an integrated traffic door for ease of access between the kitchen and garden areas – and roof glazing above the dining table. By incorporating bi-folding doors into the space, the internal living space can be merged with the garden area.

Here, we talk to Shannon Normoyle from IQ Glass – where Sieger is exclusively available in the UK – about the work completed on this bright, spacious extension.

“The original building is a Victorian terraced home in Brixton,” explains Shannon. “Near the end of the 1800s, when the railway station was built, the area grew hugely in popularity, and many rows of Victorian terraced homes were made. These homes were built with small rooms, each with their own function. As modern living has evolved, homeowners want to renovate these spaces to allow for larger, more open-plan living spaces.

“A large 2m-wide chimney breast in the centre of the home had sections knocked through to create a cabinetry area whilst keeping part of the existing architecture – this was one of the homeowner’s favourite parts of their home. Keeping some of the historical characteristics and combining them with the new modern interior gives the house a unique edge. The centre room – which was previously the kitchen – was at risk of becoming a dark and non-functional space. By utilising the chimney breast and building around it to create a desk area and storage, this space is now regularly used by the family.

“The homeowners bought this house with their heart and not their head. After moving around a lot over the past few years, renovating as they went, they were ready to settle down in their forever home with their two daughters. They were looking for a modern family home flooded with natural light and wanted a sizeable kitchen-diner area that could become the new hub of the house – a space that they could utilise for storage and for the kids to do their homework.

“Internally, the completed transformation is breathtaking – from a small home with dark sectioned rooms to an open-plan, light-filled space. The new kitchen is the perfect spot to become the new heart of the house, and there is a harmonious flow between the downstairs rooms. What’s more, the neutral colour scheme makes the internal spaces feel bigger. Externally, the building’s overall look hasn’t drastically changed, and the rear extension blends in with the facades of the neighbouring terraced houses. The materials used here match the brickwork, and the upper floor of the extension was smaller than the lower, causing minimal disruption to the site.

“The original budget was £60,000, and it ended up costing around £100,000. Many aspects of the build and furnishings were more costly than expected, but the homeowners felt justified in going so far over budget as this is the home that they want to set roots down in for years to come.

“We were happy to be a part of this journey and have our glazing systems help to create the perfect family home. We aimed to design glazing systems that maximised natural light within the property; Sieger Aluminium Systems’ bi-folding door was an obvious choice for the patio door, which allows the kitchen and garden areas to be merged when the doors are open. This indoor-outdoor living space is perfect for the family during the warmer months. Slim-framed windows and roof glazing allow a vast influx of natural light to flow into the home and through the property.

“Our aluminium systems are characterised by their elegant steel-look frames. The homeowners chose the aluminium-framed bi-folding door due to its durable nature – as well as the benefit of the slim frames being fully thermally broken to achieve modern performance values. The Sieger 120 bi-fold door and kitchen windows used here are excellent for homeowners seeking to maximise natural light. These systems are designed completely bespoke for each project, and many of the glazing solutions are available on a supply-only basis, which is excellent for self-builders and tradesmen alike.”

Further information....

Rate this item
(0 votes)
Login to post comments